bogracz-2

Bogracz

Składniki

  • 1 kg mięsa na gulasz
  • 150 g boczku wędzonego
  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 spore papryki słodkie i jedna ostra
  • 4 duże pomidory
  • 5 ziemniaków (lub kluseczki)
  • mały koncentrat pomidorowy
  • sól, pieprz, papryka i woda

 

  • W warunkach domowych tradycyjny ogień, nad którym gotuje się węgierski bogracz, zastępujemy po prostu palnikiem z gazem lub płytą indukcyjną. Zaczynamy od pokrojenia mięsa w dużą kostkę, boczku i papryk w paski, pomidory należy sparzyć i obrać ze skórki, aby następnie pokroić je na ćwiartki.
  • Do garnka wkładamy najpierw boczek, tak, aby wytopił się tłuszcz.
  • Dodajemy mięso, smażymy, dodajemy czosnek, cebule, czekamy, aż się zarumienią.
  • Potem wlewamy wodę, żeby zakryła mięso, doprawiamy solą i wędzoną papryką.
  • Teraz także pora na dodanie strąka ostrej papryki.
  • Całość dusimy około 1,5 godziny.
  • Po tym czasie dodajemy pozostałe składniki, czyli paprykę słodką, pomidory, ziemniaki i doprawiamy papryką w razie potrzeby.
  • Dusimy jeszcze chwilę, aby ziemniaki były miękkie. Na koniec doprawiamy w razie potrzeby i dodajemy koncentrat pomidorowy

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *