Składniki
6 – 8 porcji
- 15 płatów lasagne, ok. 9×17 cm (gotowych lub domowych)
- sos boloński z poniższego przepisu
- sos beszamelowy z poniższego przepisu
- 150 g tartego parmezanu
Sos boloński
- 3 łyżki oliwy
- 1 cebula
- 2 łodygi selera naciowego
- 1 marchewka
- 150 g pancetty lub boczku (krojonego w paski, lekko wędzonego)
- 250 g mielonego mięsa wieprzowego (np. łopatki)
- 250 g mielonego mięsa wołowego (np. łopatki)
- 1 szklanka białego lub czerwonego wina
- 140 g (4 łyżki) koncentratu pomidorowego
- 1 szklanka gorącego bulionu wołowego
- 1 puszka (400 g) passaty pomidorowej
- sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
Sos beszamelowy
- 4 łyżki masła
- 3 łyżki mąki
- 650 ml mleka
- sól
- szczypta gałki muszkatołowej
Sos boloński:
- na oliwie, w większym garnku, zeszklić drobno posiekaną cebulę, dodać posiekany w drobną kosteczkę seler naciowy oraz startą marchewkę (warzywa można też rozdrobnić w malakserze). Obsmażyć, następnie przesunąć na bok i w wolne miejsce włożyć pokrojony w drobną kosteczkę boczek. Zrumienić i wymieszać z warzywami. Przesunąć wszystko na bok garnka i partiami wkładać mięso: włożyć 1/3 część mięsa i obsmażyć mieszając co chwilę, aż zmieni kolor z czerwonego na brązowy. Następnie wymieszać z warzywami i boczkiem, przesunąć na bok, powtórzyć z resztą mięsa.
- Wlać wino i gotować na średnim ogniu przez 3 minuty, dodać gorący bulion wymieszany z koncentratem pomidorowym, zagotować, dodać passatę pomidorową. Doprawić solą i pieprzem. Przykryć i gotować na małym ogniu 2 godziny (można dłużej). Od czasu do czasu zamieszać.
- Sos beszamelowy: w średnim garnku dobrze rozgrzać masło, dodać mąkę i smażyć przez około 2 minuty ciągle mieszając. Stopniowo wlewać mleko cały czas energicznie mieszając aż sos będzie gładki. Gotować na wolnym ogniu przez kilka minut. Odstawić z ognia, doprawić solą i gałką muszkatołową.
- Piekarnik nagrzać do 175 stopni C (grzanie góra-dół bez termoobiegu). Przygotować żaroodporną formę o wymiarach około 19 x 27 cm. Wysmarować ją masłem, wlać i rozprowadzić ok. 100 ml sosu beszamelowego, ułożyć pierwszą warstwę płatów lasagne (mogą nieznacznie na siebie nachodzić).
- Na płatach lasagne rozprowadzić warstwę sosu bolońskiego, następnie polać sosem beszamelowym i posypać parmezanem. Powtórzyć jeszcze 4-krotnie. Tak złożoną lasagne włożyć do piekarnika i piec 45 minut (w połowie czasu pieczenia przykryć folią aluminiową). Po wyjęciu z piekarnika odczekać 5 minut przed porcjowaniem.