chopping-herbs1

Jak kroić szybko i poprawnie

Krok 1: Trzymaj nóż prawidłowo

Phila VICKERY uważa, że na pierwszym etapie nauki krojenia, trzeba nauczyć się prawidłowego trzymania noża. Musi on być ostry. Powinniśmy używać również ciężkiej deski do krojenia w celu zapewnienia stabilnej powierzchni.

Phil wyjaśnia, że aby trzymać nóż prawidłowo, należy:

• Położyć trzy palce (palec środkowy, palec serdeczny i mały palec) na tylnej części uchwytu.
• Kciuk i palec wskazujący powinny być dokładnie naprzeciw siebie po obu stronach ostrza, dzięki temu możesz kontrolować ruch uchwytu.
• Nie trzymaj noża zbyt mocno gdyż to ogranicza ruch cięcia.

Krok 2: Trzymaj końcówkę noża na desce do krojenia

Następnym krokiem jest upewnienie się, że kroisz żywność trzymając czubek noża na desce do krojenia. Jest to najbezpieczniejszy sposób, który zmniejsza ryzyko zacięcia się.

Krok 3: Trzymaj żywność w bezpieczny sposób

Gordona Ramsay uczy kroić cebulę i wyjaśnia kolejny ważny krok w nauce krojenia – bezpieczne trzymanie żywności.

Podczas krojenia cebuli wolna ręka powinna trzymać cebulę za pomocą trzech palców umieszczonych w kształcie trójkąta (palec środkowy z przodu, palec wskazujący i serdeczny z tyłu). Dzięki temu palce są bezpieczne na drodze ostrza, ale także możesz korzystać ze swojego środkowego palca jako przewodnika podczas krojenia nożem – ta pozycja daje większą kontrolę.

https://media.giphy.com/media/rFYxKvTB1fJW8/giphy.gif

Krok 4: Krój w regularnym rytmie

Jamie Oliver, który został oficjalnie nazwany rekordzistą świata w krojeniu chilli uczy, że trzeba zachować regularny rytm podczas krojenia żywności.
Większość żywności należy siekać delikatnym kołyszącym ruchem, ale są różne rodzaje technik, z którymi trzeba się zapoznać. Należą do nich:

• siekanie
• twarde krojenie
• krzyżowe krojenie

Krok 5: Nie marnuj jedzenia

Ostatnim krokiem w doskonałej technice krojenia jest unikanie niepotrzebnego marnowania jedzenia. Oznacza to na przykład zostawienie łodygi ziół lub cięcie cebuli aż do korzenia. Stosując się do powyższych wskazówek, będziesz pewny, że wszystkie składniki są przygotowywane szybko i sprawnie. Profesjonalny efekt gwarantowany! .

Jeśli masz własne sekrety i wskazówki dotyczące krojenia lub siekania, daj nam znać w komentarzach poniżej.

Jedna myśl nt. „Jak kroić szybko i poprawnie”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Blog